Zorgverzekering

Wat is een zorgverzekering

De zorgverzekering is een verzekering die je afsluit tegen ziektekosten. Denk hierbij aan kosten voor medicijnen of huisartskosten. Ook kosten voor het bezoek aan het ziekenhuis vallen hieronder. De zorgverzekering wordt ook wel de ziektekostenverzekering genoemd.

Binnen een zorgverzekering bestaan verschillende dekkingen.

Basisverzekering

Deze dekt de standaardkosten, zoals die van een bezoek aan de huisarts, ziekenhuis of apotheek. Deze verzekering is verplicht voor de volgende mensen:

  • Iedereen die in NL woont (dit wordt beoordeeld door de Sociale verzekeringsbank)
  • Iedereen die in NL werkt en loonbelasting betaalt
  • Iedereen die in NL komt wonen en al een zorgverzekering in het buitenland heeft. Deze moeten alsnog verplicht een basisverzekering afsluiten.

 

Als u zich niet verzekerd ontvangt u een waarschuwing. Als u dan nog steeds niets afsluit krijgt u twee boetes. Als u dan alsnog onverzekerd rondloopt dan sluit het College voor zorgverzekeringen een verzekering af voor u. Dit college houdt dan 12 maanden lang de standaardpremie van deze zorgverzekering in op de inkomsten van de desbetreffende persoon. De onverzekerde betaalt zelf de kosten van medische zorg.

Er zijn uitzonderingen voor de verplichting op de zorgverzekering:

  • Mensen die vanwege geloof of levensovertuiging geen zorgverzekering willen afsluiten (gemoedsbezwaren)
  • Militairen in actieve dienst

Zorgverzekeraar hebben een zogeheten acceptatieplicht voor de basisverzekering. Voor deze verzekering mag de zorgverzekeraar niemand weigeren.

 

De aanvullende zorgverzekering

De aanvullende dekking is een dekking die zorgkosten vergoed die niet in het basispakket zitten. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. De verzekeraar mag u voor de aanvullende verzekering weigeren.

De tandartsverzekering

 

Een tandartsverzekering is een verzekering voor de kosten van mondzorg. Deze verzekering is niet verplicht. De verzekeraar hoeft u wederom niet te accepteren voor deze verzekering.

Dekkingen verzekeringen

De overheid bepaalt de dekking van de basisverzekering. De dekkingen voor de aanvullende verzekering worden bepaald door de verzekeraars zelf.

Vergelijken zorgverzekering

U kunt gemakkelijk uw zorgverzekering vergelijken via uwzorgverzekeringvergelijken.nl